Nieuwe uniformen
Eind 1986 kreeg Schutterij Sint Thomas van Aquino een nieuwe voorzitter, Voor de eerste keer in de geschiedenis van schutterijen een vrouw! De schutterij stond er toen niet zo goed voor en was op sterven na dood. Frans Wolters had in de maanden daarvoor mensen bij elkaar geroepen in het oude Raadhuis die hun sporen op bestuurlijk gebied hadden verdiend. Een daarvan was Riet Fleuren-Swinkels, de nieuwe voorzitter.
Voor het eerste bondsfeest van het jaar 1987 werd voor haar een een uniform gemaakt met als nieuwigheid in plaats van een pofbroek een rok. De kleuren blauw-geel zijn de kleuren van Blerick en de schutterij is de oudste vereniging van Blerick. De uniformen waren toen al meer dan 10 jaar oud en zagen er heel fris uit, De schutterij was altijd een uitzondering qua kleur op een schuttersfeest.
Na een aantal jaar vonden de vrienden van de schutterij dat er toch eens een nieuw uniform zou moeten komen wat er zeer representabel uit zou zien. Frans Wolters was inmiddels tot president van het OLS gekozen en had een heel mooi uniform laten maken bij Janfré in Maastricht.
De ontwerper van het uniform van Frans was de Heer Smits uit Voorschoten, vroeger chef esthétique van het Nederlandse leger. Deze werd ook gevraagd om eens na te denken over uniformen van de schutterij. Hij kwam met zijn beide zoons naar Venlo (een van hen is directeur van het legermuseum in Leiden) en onder het genot van koffie en vlaai dacht hij na over een ontwerp en schetste toen al een ander. Hij ging uit van geen blauw met gele kleur, maar het donkergroen van het “bronsgroen" eikenhout van Limburg met een oranje ceintuur als trouw aan het Oranjehuis. Op de grote zwarte hoed een blauw-gele veer als hoog eerbetoon aan Blerick ( de Blerickse kleuren), daarbij ook weer een grote witte kraag en manchetten en witte kousen, zwarte schoenen met gesp. Voor de hoofdman(voorzitter) ook nog een blauw-gele sjerp gekruist over de borst en voor de eventuele muzikanten ongeveer hetzelfde uniform alleen met strepen over de mouw. Daarvan is een exemplaar gemaakt en dat is gedragen tijdens het OLS na de dood van Frans met een omfloerste trom erbij. Zag er zeer indrukwekkend uit.
Er werd contact opgenomen met Janfré en Frans, Gerard Berden en Riet Fleuren-Swinkels zijn toen naar Maastricht geweest om te praten. De prijs werd bepraat en die was niet gering, maar het is ook stevig stof geworden. Het proefpak werd voor Gerrit van Merkestijn gemaakt, daar is veel stof voor nodig en dan kun je ook zien hoe het uitziet.
De schutters hebben zelf ook een kleine prijs moeten betalen maar dat woog niet op tegen datgene wat de Vrienden hebben bijgedragen. Vooral Gerard Berden heeft veel gedaan o.a. de kragen en manchetten gemaakt en de ceintuurs. Ook nieuwe schoenen kreeg men. Van de uniformen had de Heer Smits een mooie tekening gemaakt om ons een idee te geven hoe het er uit zou zien als alles klaar was.
In juni 2007 was alles klaar en zijn de uniformen officieel ingezegend in de Hubertuskerk. Op het eerste OLS werd er vol bewondering naar ons gekeken en dat deed goed. Voorlopig zijn wij onder de pannen wat betreft de uniformen en kunnen wij onze aandacht weer aan andere zaken besteden.
Riet Fleuren-Swinkels